Grilltips

Grillade räkor naturell

Tina räkorna och skölj dem. Grilla tills de får rosa färg. Skala och ät med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan). Servera eventuellt med jasminris. 


Grillad bläckfisk

Skölj bläckfisken och sätt den på spett. Bläckfisk U10 delas i 2-3 delar tvärs över. Minibläckfisk används hel.

Grilla snabbt tills bläckfisken rullar sig (inte längre, då blir den seg).

Även torkad bläckfisk kan grillas på spett.

Servera med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan).


Grillade musslor

Tina gröna eller blå musslor och grilla dem.

Servera med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan).


Grillad tilapia

Fyll röd eller svart tilapia med hackad galanga, ingefära och citrongräs. Gör några snitt tvärs över fisken utvändigt. Krydda fisken utvändigt på båda sidor med rosneung kycklingsmak eller fläsksmak och svampsoja. Lägg fisken direkt på grillgallret eller linda in den i aluminiumfolie och grilla. Servera med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan).


Dippsås till fisk och skaldjur

3 röda chili

2 stora röda chili (mild smak)

koriander

2-3 klyftor vitlök

2 msk fisksås

lite vatten

1 tsk socker

½ tsk salt

2 msk saft av citron eller lime

1 tsk glutamat

___

Grovhacka och mortla (eller mixa) chili, koriander och vitlök. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av.  


Färdig dippsås 

Som dippsås till fisk och skaldjur passar också dessa färdiga såser:



 

Grillat klibbris

Blanda ångkokt klibbris med ägg. Forma smeten till små kakor. Doppa kakorna i uppvispat ägg på båda sidor. Strö på litet salt och grilla dem.  

Ät kakorna som de är eller med sweet chilisås. 


Marinad till kött eller kyckling

 Låt kött eller kyckling marinera 15-20 minuter i någon av dessa marinader.

 Grilla sedan köttet eller kycklingen. 

Marinad I

½ dl sweet chilisås 

2 pressade vitlöksklyftor

 ½ dl svart soja 

½ dl matolja

___

Blanda alla ingredienserna.  

Marinad II

½ dl srirachasås

½ dl svart soja

2 msk flytande honung 

½ dl matolja

___

Blanda alla ingredienserna.

Marinad III

2 msk ostronsås 

1 msk svart soja

 2 tsk rosneung kyckling 

½ msk svampsoja

___

Blanda alla ingredienserna.

Marinad IV

3-4 st korianderrötter 

3-4 klyftor vitlök 

hela vitpepparkorn 

ca 20 g smält palmsocker 

lite salt 

½ msk svart soja

___

Krossa korianderrötterna, vitlöken och pepparkornen. Blanda med övriga ingredienser.
 

Grillsås till kött

En god och något stark sås till kött 

2 portioner

2 tsk chilipulver

2 hackade vitlöksklyftor

1-2 msk malt rostat klibbris

1-2 msk saft av citron

½ tsk glutamat

½ tsk socker

1-2 st hackade koriander

___

Blanda alla ingredienserna.

Ta mer chilipulver om du vill ha starkare sås. 

Torkad kinesisk korv passar bra att grilla och servera med grillsåsen.


Grillade köttbullar

Grilla färdiglagade thaiköttbullar av fläsk- eller nötkött som finns djupfrysta, bara att trä på spett och grilla. 

Sweet chilisås (varm eller kall) passar bra till, gärna blandad med hackad koriander eller krossade jordnötter. Vill du ha starkare smak tar du också chilipulver i såsen.

Djupfrysta fiskrullader kan grillas och serveras på samma sätt.

Gott att sätta på spett och grilla är också djupfryst thaikorv som serveras med birdchili, koriander och färsk eller inlagd ingefära samt vitkål skuren i bitar.

Torkad kinesisk korv kan grillas och serveras med grillsåsen.


Kokosris i bananblad

  

3 dl klibbris

1,5 dl vatten

2 dl kokosmjölk

1 dl socker

1 tsk salt

___

Platta ut risblandningen på bananblad. Lägg mosad thaibanan eller lätt mogen banan på riset och rulla ihop det. Vik bananbladet runt omkring som ett paket och fäst med en trästicka. 

Grilla en kort stund på båda sidor. Vik upp bananbladet och ät innehållet.

I stället för banan kan man fylla riset med ångkokt mosad taro blandad med socker och litet salt. Svarta eller röda bönor passar också bra som fyllning.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.