GRÖNSAKER FRÅN ASIEN
Här är en lista på några färska grönsaker som är vanliga i thailändsk matlagning. Det
thailändska namnet är utskrivet inom parentes.
FRYS IN
Flera av grönsakerna kan frysas in. De läggs i maten innan de tinat.
Chili: frys hel.
Galanga, citrongräs, krachai och ingefära: skiva och frys.
Koriander och spring onion: hacka och frys in.
Sweet basil och holy basil: plocka bladen och frys.
Koriander (Phak chii)
Hela grönsaken används i soppa och wok.
Roten används i currypasta; det behövs bara lite. Rötterna kan koka med i soppa.
Bladen strös färska över sallad
Chili (Prik)
Sydostasiatisk chili är stark, men det kan variera vilken sort olika personer tycker är starkast. Inom samma sort är den röda mogna chilin starkare än den gröna. Lao chili som är liten och orange är mycket stark. Det finns också bird chilisom är liten och grön som är mycket stark.
Ta bort fröna om du inte vill ha stark mat
Sötbasilika
Sweet basil (Bai horapa)
Söt anisliknande smak, ger typisk doft av thaimat
Används ofta i soppa/gryta med currypasta. Kan också användas i wokrätter.
Bladen kan användas färska i sallad
Starkbasilika
Holy basil (Bai grapao)
Används ofta i wokrätter. Kan också användas i soppa eller gryta.
Citrongräs
Lemon grass (Ta khrai)
Smakar citrus. Koka upp den i vatten och drick vattnet som juice, varmt eller kallt.
Den inre delen hackas eller skivas och används i soppa eller gryta. Eller krossa stjälken och låt den koka med i soppa eller gryta, ta bort innan servering.
Används till currypasta. Används i sallad med sardin.
Galanga
Galangal (Kha)
Smakar som ingefära och peppar
Skrapas och rivs och används i currypastarätter och soppor/grytor, särskilt i kycklingsoppan Tom kha gai
Äggplanta
Eggplant (Ma köa bock)
Det finns många olika sorter och former
Smaken är besk
Använd i soppa/gryta eller i wok.
Ärtäggplanta
Baby Eggplant (Ma köa phong)
Tag loss ”ärtorna” och låt koka med eller wokas ca 5 min i soppan/grytan eller woken
Vattenspenat
Chinese morning glory (Pak boon jine)
Mild smak
Används till wok och i nudelsoppa
Långbönor
Long green beans (Thua fak yao)
Används i wok eller soppa och gryta
Kan ätas naturell t.ex. i sallad
Acacia
(Cha om)
Bladen används i omelett eller soppa.
Se upp för taggarna på stjälkarna
Krachai
Galingale/Kaemper (Krachai)
Mild ingefärssmak
Används hackad i köttfärsbiff
Hackas och stöts i currypasta
Används i wok
En bit kan koka med i gryta och tas bort före servering
Kinesisk gräslök
Chinese chive/leek leaf (Bai gui chai)
Mild smak
Används i pad thai och annan wok
Används i ”gräslökskaka”
Kan göras som inlagd grönsak
Gurkmeja
Turmeric (Kumen)
Frisk smak
Färgar starkt, använd kökshandskar vid tillagningen
Används till currypasta
Salladslök
Spring onion (Ton hom)
Mild löksmak
Används i wok
Äts naturell i t.ex. sallad
Pandangblad
Pandanus leaves (Bai toey)
Används som smaksättning med vanilj i desserter, särskilt kokosnötsdesserter
Används som wraps för att slå in mat
Papaya
(Malaka)
Omogen frukt skalas och strimlas och blandas i mortel till papayasallad
Används till wok med ägg
Används till sursoppa
En längre lista med grönsaker
Acacia (Cha om)
Bladen (ej stjälken) används i omelett eller soppa.
Baby egg plant (Ma köa phong)
Besk smak. Tag loss ”ärtorna” och använd dem i soppa och gryta. Kokas eller steks ca 5 min.
Bananblad (Bai toong)
Bladen ska inte ätas utan används för att svepa in maten i vid ångkokning eller ugnsbakning eller att servera på.
Bananblomma (Hua plii)
Mild smak. Ta bort yttre bladen. Används i curry eller äts som sallad.
Betelblad, Wildbetel leaf bush (Bai cha plu)
Används till sallad eller soppa och gryta eller att linda in mat i.
Bitter gourd (Mara)
Besk smak. Ta bort kärnorna. Använd i soppa och gryta.
Cassod tree leaf (Bai kee lek)
Besk smak. Hackade blad används i soppa och gryta.
Celery, Bladselleri (Ton kön chai)
Används i wok.
Chili (Prik)
Small bird chili (grön) är mindre stark än den röda small red chili. Ta bort fröna om du inte vill ha stark mat.
Chinese cabbage, Cantonese lettuce (Kwang tong)
Mild smak. Används till wok.
Chinese chive leaf, Chinese leek leaf (Bai gui chai)
Mild smak. Används till wok.
Chinese chive flower, Chinese leek flower (Dok hom)
Mild smak. Används till wok.
Chinese convolvulus, Chinese morning glory (Pak boon jine)
Mild smak (som Thai morning glory). Används till wok.
Chinese kale shoot, Young kale (Kana lek)
Mild smak. Används till wok.
Chinese kale (Kana jai)
Mild smak. Används till wok.
Citrongräs (Ta khrai)
Smakar citrus. Ta bort de yttre bladen, hacka eller skiva den inre delen eller krossa stjälken och låt den koka med i soppa eller curry och ta bort innan servering.
Dill (Phak chee lao)
Används som vanlig dill.
Egg plant (Ma köa bock)
Besk smak. Finns t.ex. Round, Stripe och White egg plant. Kan användas i soppa och gryta.
Baby egg plant, se ovan.
Galanga, Galangal (Kha)
Smakar som ingefära och peppar. Skrapas och rivs och används i curryrätter och soppor, särskilt i Tom Kha Kai. Förvaras svalt, kan även frysas.
Galingale, Kaemper (Krachai)
Mild ingefärssmak. Kan hackas i t.ex. köttfärsbiff. Hackas och stöts i currypasta. En bit kan koka med i gryta och tas bort före servering. Förvaras svalt.
Guava (Falang)
Frisk smak, stark aromatisk dof.t Kärnorna kan ätas. Äts naturell eller i fruktsallad. Förvaras svalt.
Gurkmeja, Turmeric (Kumen)
Frisk smak. Färgar starkt, använd kökshandskar.
Hairy basil, Citronbasilika (Bai mang lak)
Lätt citronaktig smak. Används i wokrätter eller i soppa och gryta, särskilt till rätter med bambu.
Holy basil (Bai grapao)
Något söt och aromatisk smak. Används i wokrätter.
Ingefära, Ginger (Khing)
Kryddstark. Skalas och hackas eller rivs eller krossas. Förvaras i plastpåse i kylskåpet.
Koriander (Phak chii)
Roten används i curryblandningar, behövs bara litet. Bladen kan strös över sallad. Hela grönsaken kan användas i soppa och wok. Förvara i kyl i vatten med plast över.
Long green beans, Långbönor (Thua fak yao)
Kan ätas naturell, wokas eller användas i soppa och gryta.
Longan (Lum yai)
Skalas och äts naturell eller i fruktsallad. Kärnan äts inte.
Mango (Ma muang)
Sour Green Mango kan användas med dippsås.
Söt mango får mogna i rumstemperatur, förvaras därefter svalt. Delas på längden runt kärnan, skär halvorna i klyftor och skär loss från skalet.
Mimosa (Phak krachet)
Används i wok eller i soppa eller sallad.
Okra (Grajiep)
Mild smak, lätt redningseffekt. Hela grönsaken utom stjälken används. Kan ätas naturell eller användas i soppor och grytor.
Pandangblad, Pandanus leaves (Bai toey)
Används som smaksättning med vanilj i desserter, särskilt kokosnötsdesserter. Används som wraps för att slå in mat.
Papaya (Malaka)
Omogen skalas och strimlas och blandas i mortel.
Peeled Sa-Tor (Sa-Tor)
Stark doft. Används i wok eller till soppa och gryta. Kan ätas naturell.
Pennywort (Bai bua bock)
Äts naturell, ofta till stark mat.
Pepparmint, Mint leaves (Sala nä)
Används i sallad.
(Phak-Wan)
Mild smak. Används till soppa och gryta.
Rose apple (Chom phuu)
Söt frisk smak, krispig konsistens. Giftiga kärnor. Äts naturell eller med dippsås.
Sack tree leaf (Bai yanang)
Krama ur bladen i vatten och använd vattnet till soppa.
Sesban flower (Dock keä)
Kärnorna används inte. Används i soppa och gryta.
Spring onion, Salladslök “vårlök” (Ton hom)
Mild löksmak.
Stinking parsley (Pak chi falang)
Används som vanlig persilja.
Sweet basil, Thaibasilika (Bai horapa)
Söt anisliknande smak som ger typisk doft av thaimat. Används i wokrätter eller i soppa och gryta. Bladen kan också användas i sallad.
Sweet tamarind (Mah kham)
Den kletiga massan innanför skalet skrapas ur och äts naturell.
Tamarind leaves (Bai mah kham)
Sur smak, som lime. Används i soppa.
Thai morning glory, Water convolvulus white (Pak boon thai)
Mild smak (som Chinese morning glory). Används i wok.
Winged bean (Thoa poo)
Kan användas i bitar som sallad. Används i wok.
Young pepper (Prik thai on)
Färska pepparkorn. Använd kornen i soppa och gryta.
Young tamarind (Mah kham on)
Används naturell, skalas inte utan hela frukten kan ätas. Används i wok.