Jasminris
Vilket jasminris ska jag välja? Allt vårt jasminris är av bra kvalitet, välj vilket du vill. Det står ofta vilket års risskörd (produktion) som förpackningen innehåller. I stort sett den enda skillnaden är att det nya riset doftar något mer av jasmin och att det inte ska ha lika mycket vatten när man kokar det.
Koka jasminris i riskokare
Det vanligaste numera är att man kokar jasminriset i en riskokare. Du kan köpa en riskokare på många ställen, i större livsmedelsbutiker eller där man säljer hushållsmaskiner. Alla sorters riskokare brukar fungera bra.
Gå inte efter de markeringar på olika nivåer som finns i riskokaren utan prova dig fram till lagom vattenmängd. En tumregel är att ta 2 koppar jasminris (mät med den plastkopp som brukar vara tillbehör till riskokaren) och 3 koppar vatten. Något mer vatten om riset är från äldre årgång.
Skölj riset 2-3 gånger. Lägg det i riskokaren. Tillsätt vatten.
Koka riset i riskokaren. När kokningen är klar, vänta minst 5 minuter med att öppna riskokaren. Nu är riset klart att servera.
Koka jasminris i kastrull
2 portioner
2 dl jasminris
2-2½ dl vatten
______
Lägg risgrynen i en kastrull, spola kallt vatten över och rör om med handen. Häll av vattnet. Skölj riset på detta sätt ytterligare en gång.
Tillsätt 2-2½ dl kallt vatten till de sköljda risgrynen och låt det koka upp under lock på spisen. När vattnet börjar koka sänker du värmen. Sänk till ungefär 3 om du har 9-10 graderingar på plattan.
Låt kastrullen stå på plattan med locket på under ca 15 minuter. Stäng då av plattan helt och låt det stå under lock ytterligare ungefär 5 minuter.
Riset är klart att servera.
med
Jasminris produkter
Ångkoka klibbris (Sticky Rice)
Vad är klibbris?
Klibbris, eller glutinöst ris, innehåller mycket stärkelse och blir klibbigt när det kokas. Glutinöst betyder klibbigt och innebär inte att det innehåller gluten. På förpackningen ser du att det är "glutinous rice" eller "sweet rice".
Blötlägg riset
Blötlägg klibbris i ljummet vatten under minst 4 timmar, gärna över natten.
Beräkna ca 5 dl risgryn till 3 personer.
Häll av vattnet och låt riset rinna av.
Gör i ordning ångkokaren
Lägg riset i en bambuhatt eller liknande behållare.
Fyll en steam pot till högst hälften med vatten. Vattnet ska inte nå upp till bambuhatten när den sedan sätts i.
Koka upp vattnet.
Sätt bambuhatten med riset i steampoten. Täck riset med ett lock. Låt vattnet sjuda på medelstark värme.
Koka riset
Koka riset i ångan under 15 minuter. Lyft upp bambuhatten och knyck till så att risklumpen vänder sig i luften. Koka riset i ångan 15 minuter till.
Bred ut riset och lufta det under omrörning.
Servera
Lägg riset i ett serveringskärl, t.ex. en kratip av bambu.
Ångkoka klibbris i durkslag
2 portioner
3 dl klibbris (Sticky Rice).
Lägg riset i vatten och låt det stå i blöt minst 1 timme. Skölj riset i vatten 2 gånger.
Lägg riset i ett durkslag. Lägg ett finmaskigt nät eller en silduk i durkslaget om riset annars ramlar ur hålen.
Ställ durkslaget med riset ovanpå en kastrull med kokande vatten. Lägg ett lock på durkslaget så att ångan stannar kvar (se bilden).
Låt riset ångkoka i ca 40 minuter. Vänd på riset i durkslaget var 10:e minut. Man kan vända riset med en slev.
Servera gärna riset ur en kratip, en bambukorg som finns i olika storlekar och används för att servera ris ur.
Koka klibbris - snabbvariant
1 portion
2 dl klibbigt ris
1,5 dl vatten
______
Koka upp vatten och ris. Sänk värmen och koka på svag värme 15 minuter med lock på.
Klibbris produkter
Sushiris till sushi
Blötlägg riset
Ta 6 dl sushiris. Skölj riset noga. Lägg det sedan i blöt i kallt vatten under minst en timme, gärna över natten. Häll av vattnet.
Koka riset
Koka upp riset i 9 dl vatten i en kastrull. Sänk värmen och låt koka under lock 15 minuter eller tills vattnet är borta. Stäng av värmen och låt riset ligga under lock i 10 minuter. Använd gärna riskokare men minska då vattenmängden.
Smaksätt riset
Bred ut det heta riset och sprid 3/4 dl smaksatt risvinäger, Sushisu, över. Blanda sedan om riset försiktigt.
Låt det smaksatta riset svalna men kyl det inte. Lägg gärna en fuktig handduk över. Riset ska vara litet kladdigt.